Gastenboek

Het zou heel leuk zijn als je iets in mijn gastenboek zou willen schrijven:

Laat hier een bericht achter.

 
 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je E-mail adres wordt niet gepubliceerd.
Om veiligheidsredenen slaan we je ipadres 44.212.94.18 op.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
61 berichten.
Loïs uit Papendrecht schreef op 17 december 2018 om 20:50
hier is mijn samenvatting: is dit goed zo, of moet ik er nog iets aan toevoegen?

Hoofdstuk 5. Louise
Het boek is verdeeld is 3 delen, over elk deel vertel ik een korte samenvatting.
Louise zit in de 2e klas van de middelbare school. Ze zit bij Edith en Mathilda in de klas. Helaas. Ze wordt door hun gepest . Ze duwen haar onder de douche en laten haar een slechte cijfers halen op de repetitie. Er gebeuren zeker nog meer dingen. Allemaal dat gepest door Mathilda en Edith! Edith deed vorig jaar nog aardig! Waarom moet ze dan nu een meeloper worden van dit pesten? Op een dag gaat Louise naar Amarens. Amarens zit in een rolstoel en is ontdekker. Louise helpt vrijwillig bij haar in huis. Amarens kan goed luisteren en daarom vertelt Louise aan haar dat ze gepest wordt. Amarens bemoedigd Louise om het te vertellen tegen Poortman-> haar mentor. Vakantie! Louise gaat logeren bij haar nicht Melissa. Ze gaan high teaën. Daarna gaan ze naar een pannenkoekenhuis. De vrienden van Melissa: Jelmar, Mathijs, Tess en Femke. Louise heeft het erg naar haar zin. Als ze weer thuis komt begint alles weer. Waarom? Ze gaat mailen met Jelmar. Alleen hier krijgt ze wel problemen van. Mathilda weet haar weer te pakken om een foto van Jelmar op haar rug te plakken met ‘Dit is mijn knappe vriend’ (Jelmar is helemaal niet knap om te zien) Er is een ideeën wedstrijd! Louise heeft geen zin om tegen 50 mensen te praten, maar ze heeft in iedergeval wel een leuk ontwerp! Het is een lampje voor je oliepeil, je kan dan naar huis rijden in plaats van dat je gelijk moet stoppen, midden op de weg.

Hoofdstuk 6. Edith
Edith! Meneer Andriesse staat in de deuropening. Edith staat langzaam op en loopt naar Meneer Andriesse toe. Dit gebeurt heel vaak. Edith is een druk meisje en is 13 jaar. Haar beste vriendin is Mathilda. Ook is ze bijna altijd te laat en daarom moet ze nu naar meneer Andriesse. Maar dat is niet meer zo belangrijk, vindt Edith. Wat veel belangrijker is is dat ze op Bob verliefd is. Bob Zeeman is een leraar van school. Hij is 24 jaar. Edith is zo smoorverliefd dat ze hem belt met zogenaamd een vraag over AK. Ook gaat ze naar zijn huis om zogenaamd een boek te lenen. Maar ook meneer Zeeman laat dingen merken. Hij geeft haar complimenten over haar uiterlijk en doet minder streng tegen haar dan anderen. Op een dag, Als ze het boek gaat ophalen zegt ze : ‘Dag Bob!’ Meneer Zeeman vind het raar en zegt dat ze meneer Zeeman moet zeggen inplaats van Bob. Omdat ze volgens hem geen vrienden zijn, maar leraar en leerling. Hij stapt naar het schoolhoofd meneer Andriesse. Meneer Andriesse roept Edith en vraagt of ze niet verliefd is op Bob. Ze antwoord ‘Nee’. Maar het kost haar veel liefdesverdriet. Dan wordt ze geroepen door Poortman. Poortman vertelt dat Louise gepest wordt. En dat ze daarmee moeten stoppen, tegen de rest zegt ze dat ze moeten opkomen voor haar. Als Mathilda weer een grap wil uithalen bij Louise wil Edith niet meer. Maar is haar geheim bij Mathilda nog wel veilig?

Hoofdstuk 7. Mathilda
Mathilda snapt niet waarom ze geeneens een grapje kan uithalen. Het is toch gewoon grappig? En handig natuurlijk!
Maar nu wil Edith niet meer meedoen. Louise kan echt wel wat hebben! Maar toch na een paar dagen neemt ze zich voor om normaal te doen tegen haar. Vooral na die preek van Poortman. Ze moet ’s middags nablijven en een boekje lezen over pesten en daar een verslag van maken. Maar lukt het haar wel om normaal te doen? De situatie van Mathilda thuis is ook niet al te best. Haar ouders willen haar op het VWO hebben. Maar toen Mathilda vroeger GT advies kreeg, waren haar ouders teleurgesteld en hebben geregeld dat ze toch naar HAVO mocht. ‘Ze kan altijd nog door naar het VWO’ zei haar vader. Toen ze daarna zakte naar het GT voelt Mathilda zich te min. Ze zijn minder enthousiast en vragen eigenlijk nooit naar hoe het op school gaat. Maar gelukkig is het opgelost. Later mag Mathilda mag gaan werken in een kinderopvang. Daar krijgt ze een band met Cas, een jongetje dat zich eenzaam voordoet, maar is hij het ook echt? Ze laat de kinderen een spel testen voor de ideeën wedstrijd. Ze is uitgekozen samen met Olivier en Louise om door te gaan naar de finale van de wedstrijd. Haar idee is een spel om kinderen met een speelse manier te later rekenen. Als de wedstrijd is, ziet ze Louise staan. Ze staat naast een vrouw in een rolstoel en twee wat oudere mensen. Vast haar ouders. Helaas wordt ze niet gekozen. Als ze een paar dagen later door de stad loopt ziet ze kinderen van de opvang die Cas pesten. Ze schreeuwt tegen de pester dat het niet mag. Pesten is erg, maar zij deed het ook…. Ze gaat naar de school van Cas en vertelt tegen de juf van hem dat hij gepest wordt. ‘
Zo wordt Louise niet meer gepest, heeft Edith helaas pech, en stopt Mathilda met pesten
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Loïs,

Wat goed dat je al zover bent.
Ik denk dat de samenvatting prima is. Je hebt de belangrijkste dingen erin gezet. Leuk om te lezen en een duidelijk verslag.
Ik reageer verder in een persoonlijk mailtje.


Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
Loïs Kamerman uit Papendrecht schreef op 8 december 2018 om 13:40
beste Joke,
ik hou mijn spreekbeurt over: 'dit blijft mijn geheim'
ik vind dit een superleuk boek!
het is allemaal anders: de ene heeft een vlotte babbel en de andere blijft stil. Ik vind dit heel leuk te lezen en informatief over ook hoe pesten kan gaan.
ik heb nog een paar vragen voor u:
*wat voor hobby's heeft u (en vroeger)?
*hoe kwam u op het idee dat Edith verliefd zou worden op een leraar?
*hoe kijkt u tegen de gebeurtenissen uit uw boek aan?
*heeft u kinderen?
*heeft u lang nagedacht over een titel voor dit boek?
*wanneer kwam uw eerste boek uit?
(misschien veel vragen maar ik wil graag veel vertellen!)

Groetjes Loïs
en alvast hartelijk bedankt!!
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Hallo Loïs,

Wat leuk dat je je boekbespreking over 'Dit blijft mijn geheim' gaat doen.
ik beantwoord natuurlijk graag je vragen.
* Mijn hobby's nu zijn: boeken schrijven, spelletjes doen, puzzelen en wandelen. Vroeger: ook al verhalen schrijven en spelletjes doen. Maar toen was turnen ook mijn hobby.
* Het komt op de middelbare school vaak voor dat meiden verliefd worden op een leraar, maar er is eigenlijk maar weinig over geschreven. Dus ik dacht: Iets wat vaak voorkomt, daar moet over geschreven worden. Jarengeleden stond er in de krant een artikel over meiden die verliefd waren op een leraar. Hier moest ik aan denken toen ik dit boek schreef.
* Pesten vind ik vreselijk. Daar moet echt iets aan gedaan worden. Dat moet meteen stoppen. Tegelijk weet ik dat kinderen die pesten zelf vaak ook een probleem hebben. Dat is natuurlijk geen reden om te gaan pesten, maar zelf hebben ze soms ook hulp nodig. Ik vind dat Edith echt te ver gaat in het achtervolgen van Bob. Ik vind het goed dat Bob dit aan de directeur verteld heeft. Anders zou het steeds erger worden. Het is voor Edith natuurlijk wel sneu. Liefdesverdriet is vervelend, maar wel beter dan dat ze valse hoop krijgt.
* Nee, ik heb zelf geen kinderen.
* Ja, ik heb best lang nagedacht over een titel. Ik wist het eerst niet goed. Ik wilde eerst iets met 'drie' erin, maar ik kon daar geen goede titel bij bedenken. Ik had toen verschillende titels bedacht, maar ik vond ze zelf niet heel goed. Daarna kwam ik met dit idee. Ik vond deze titel in het begin nog niet heel sterk, maar bij de uitgever vonden ze het wel een goede titel. Toen ik eraan gewend was, was ik wel tevreden met deze titel.
* Mijn eerst boek kwam uit in 2015. Dit was 'Rumoer in groep 8.'


Veel succes met je boekbespreking. Als je meer vragen hebt, mag je ze altijd stellen. Als je het leuk vindt om boekenleggers uit te delen tijdens je boekbespreking, dan kan ik ze gratis naar je opsturen. Ik moet dan wel je adres weten en hoeveel leerlingen er in je klas zitten. Als je via het tabblad 'contact' een berichtje stuurt, dan zien anderen je adres niet. Vraag wel even of je ouders het goed vinden als je je adres geeft.

Heb je meer boeken van mij gelezen?
Vriendin in nood bijvoorbeeld?

Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
Allison uit oostkapelle schreef op 26 oktober 2018 om 15:30
hoi joke,

ken je me nog? in april dit jaar nog heb ik eens gevraagd of u wil wat informatie wil geven voor een Engels spreekbeurt over een boek. nu zit ik en de 2e en heeft nog NIEMAND die spreekbeurt gedaan 😀 🙂 !!!

maar daar voor schrijf ik niet. nu moet ik voor Nederlands een opdracht over 3 schrijvers maken. dus bent u 1 van die schrijvers. nu moet je opschrijven 'waarom' die schrijvers schrijven. ik heb op je website gekeken maar kon niet echt vind met welk doel u boek schrijft. alleen dat u het heel leuk vind. kunt u daar iets uitgebreider in zijn??

groetjes Allison

alvast hartelijk bedankt!!!!!
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Alisson,

Ja, ik weet nog wel dat je mij een bericht stuurde over een boekbespreking in het Engels.
Wel makkelijk dat je het niet hebt hoeven doen, want een boekbespreking in het Engels is best veel werk.
Altijd fijn om een leraar te hebben die lastige opdrachten vergeet.

Wat leuk dat je me nu weer een bericht gestuurd hebt.
Je vroeg waarom ik schrijf.
Natuurlijk ook omdat ik het leuk vind. Ik vind het heerlijk om een verhaal uit te denken, maar ook om te bedenken hoe het verhaal beter kan. Ik houd er ook van om met taal en zinnen te spelen.

Maar daarnaast schrijf ik ook omdat ik hoop dat de lezers er iets van leren.
Mijn eerste en derde boek (Rumoer in groep 8 en Rumoer in de brugklas) gaan over een jongen met ADHD.
Ik ben dit boek gaan schrijven, omdat ik merkte dat veel mensen een verkeerd beeld van ADHD hebben. Sommigen denken dat het aanstellerij is, sommigen denken ook dat mensen met ADHD lastig zijn.
Ik vind het heel jammer dat sommige mensen zo denken, omdat het niet klopt. Ik wilde een boek over dit onderwerp schrijven. Het moest vooral een leuk boek zijn, maar ik hoop dat lezers na het lezen ook positiever over ADHD gaan denken. Dat ze geleerd hebben dat het geen aanstellerij is, maar een echt probleem kan zijn, maar ook dat ze gezien hebben dat kinderen met ADHD gewoon heel erg leuk zijn.
In 'Rumoer in de brugklas' gaat het ook over gebruiken van medicijnen voor ADHD. Ik wilde hierover schrijven, omdat ik merkte dat er erg veel negatieve berichten over deze medicijnen verschenen en ik wilde laten zien dat deze medicijnen soms ook heel goed kunnen werken.

Mijn tweede boek, Vriendin in nood, ben ik gaan schrijven, omdat ik las dat kindermishandeling veel voorkomt. Ik schrok daarvan en wilde er een boek over schrijven. Ik hoop dat jongeren van dit boek leren dat het moeilijk is om erover te praten, maar dat het wel beter is om dat wel te doen, omdat het niet vanzelf stopt.
Er zijn altijd mensen die je kunt vertrouwen en je kunt ook bellen met de kindertelefoon of contact opnemen met Stichting Chris.
Daarnaast wilde ik laten zien hoe waardevol een goede vriendschap kan zijn.

Mijn vierde boek, Dit blijft mijn geheim, is pas in september uitgekomen. Dit boek is anders dan de meeste andere boeken, omdat het drie delen in één boek zijn. Het gaat over drie klasgenoten die in de tweede klas van de middelbare school zitten. In elk deel is een andere perspoon de hoofdpersoon, maar de andere personen komen er ook in voor.
In deel 1 gaat het over een meisje dat gepest wordt door voornamelijk twee meiden. (Waarvan een echt de pester is en de ander meer de meeloper). In deel 2 is de meeloper de hoofdpersoon en in deel 3 de pester.
Ik ben dit boek gaan schrijven, omdat er maar heel weinig boeken zijn geschreven waarin de pester de hoofdpersoon is. Met dit boek wil ik ook laten zien dat het beter is om over moeilijkheden te praten, omdat het anders niet opgelost kan worden.
Daarnaast wil ik laten zien dat ook iemand die pest vaak een probleem heeft. Ik hoop dat lezers na gaan denken over dit onderwerp en het niet meer willen doen.
Dit boek gaan ook over meer onderwerpen, zoals: vriendschappen, verliefd zijn, logeerpartijen, enzovoort.
Ken je dit boek al? Het is geschreven voor lezers vanaf 12 jaar.

Ik hoop dat je nu genoeg weet. Anders mag je me altijd nog een bericht sturen.

Succes met je opdracht.

Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
Rosalie uit Zwolle schreef op 4 oktober 2018 om 19:56
Hallo,

Ik heb nog een vraagje over het boek vriendin in nood.. Is het boek een ik verhaal of een hij/zij verhaal

Groetjes Rosalie
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Het verhaal is geschreven vanuit het zij-perspectief.

Groeten,

Joke van Winkel
Roos uit Kampen schreef op 20 september 2018 om 19:20
Hoi Joke,

wat is Vriendin in nood een mooi boek!!, ik ga deze gebruiken voor mijn boekverslag alleen heb ik nog een paar vragen:
1) heeft u ook een bepaalde bedoeling met dit boek?
2) welke boodschap wilt u de lezer meegeven?

Alvast bedank!

Groetjes Roos
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Fijn om te horen dat je 'Vriendin in nood' een mooi boek vindt. Dankjewel.
Mijn bedoeling met dit boek is, naast dat lezen gewoon ontspannend moet zijn, om lezers te laten zien hoe moeilijk het is als het thuis niet goed gaat.
Toen ik een keer las dat één op de dertig kinderen mishandeld wordt, schrok ik hier erg van. Dit is echt heel veel. Het onderwerp liet me niet meer los en ik wilde er een boek over schrijven.

Ik hoop dat lezers die het zelf meemaken door dit boek leren dat het beter is om erover te praten, omdat het niet vanzelf stopt. Het is natuurlijk heel moeilijk om over zoiets te praten, maar er zijn altijd mensen te vinden die je kunnen helpen en je steunen. Iemand uit je omgeving. Of anders met mensen die bij een organisatie werken die je kunnen helpen. De kindertelefoon, Stichting Chris of Veilig Thuis.

Mijn boodschap met dit boek is dan ook: Stop je problemen niet weg, maar praat erover.
Daarnaast wilde ik ook laten zien hoeveel kracht een goede vriendschap kan hebben.

Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
Rosalie uit IJsselmuiden schreef op 18 september 2018 om 19:08
Hoi joke,

Ik ben een boekverslag aan het maken over het boek Vriendin in nood. En voor dit boekverslag moet ik een paar dingen weten maar kan dit nergens vinden. 1) over welke thema's schrijft u vooral. 2) Waarom heeft u dit boek deze titel gegeven?.


Alvast Bedankt!!



Greotjes, Rosalie
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Rosalie,

Wat leuk dat je een boekverslag over 'Vriendin in nood' gaat maken.
Ik schrijf vooral over sociale problemen. Mijn eerste boek (Rumoer in groep 8) gaat over ADHD. Mijn tweede boek is Vriendin in nood. Zoals je hebt kunnen lezen, gaat dit boek over huiselijk geweld/ kindermishandeling. Mijn derde boek (Rumoer in de brugklas) is een vervolg op 'Rumoer in groep 8' en gaat dus ook over ADHD, maar het gaat ook over pesten en een beetje over armoede.
Pasgeleden is mijn vierde boek verschenen. 'Dit blijft mijn geheim'. Dit boek gaat over pesten.
Als je 'Vriendin in nood' een mooi boek vindt, vind je 'Dit blijft mijn geheim' vast ook mooi. Het speelt zich af op de middelbare school en de hoofdpersonen zijn meiden.

Ik heb voor de titel 'Vriendin in nood' gekozen, omdat ik deze titel vond passen bij het verhaal. De vriendschap tussen Laura en Mirthe is belangrijk in het boek en Mirthe is in nood. Verder hoopte ik dat de titel nieuwsgierig zou maken.

Als je het leuk vindt om boekenleggers van mijn boeken te ontvangen, dan kun je me een bericht sturen. Dan stuur ik het gratis naar je op. Als je dit wilt, kun je dit bericht het beste via het tabblad 'contact' versturen. Dan zien anderen je adres niet.


Succes met je boekverslag!


Hartelijke groeten,


Joke van Winkel
Mariska uit Amersfoort schreef op 26 april 2018 om 20:02
Hoi Joke,

Echt super bedankt voor de snelle reactie! 🙂
En natuurlijk bedankt voor de info!

Enne... dat boek ga ik gelijk lezen hóór als 't in september uit is 🙂

Groetjes,
Mariska
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Graag gedaan!
En houd de website maar in de gaten voor het nieuwe boek!
Mariska uit Amersfoort schreef op 26 april 2018 om 16:47
Hoi Joke,

Ik ben met een boekverslag bezig over dit boek en moet invullen of de tijd chronologisch is en of er een flashback in zit.
Oh ja en ik had nog een vraagje,
In welke tijd speelt het zich af?
Ik had al gelezen dat het nu afspeelt maar is het misschien in de zomer of winter of is dat niet duidelijk?

Alvast super bedankt!!!
Groetjes5
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Mariska,

Wat goed dat je een boekverslag over 'Vriendin in nood' aan het maken bent.
Vragen stellen kan natuurlijk altijd.
Ik beantwoord maar meteen de vragen die je in een later bericht gestuurd hebt.

1) Het verhaal is chronologisch.
2) Het speelt zich af in deze tijd. Dat kun je merken omdat er appjes verstuurd worden en dat bestaat nog niet zo heel lang.
3) Het verhaal speelt zich af vanaf ongeveer eind januari tot begin augustus.
Dit kun je lezen op bladzijde 10. Daar vraagt Laura aan haat zus wanneer ze uitgerekend is en antwoordt Sophie: 'Over 28 weken. Begin augustus dus.'
Het is op dat moment dus ergens eind januari. In het laatste hoofdstuk is de baby geboren en is het dus begin augustus.
In het boek merk je ook dat het in het begin winter is en later voorjaar/ zomer wordt. Op de eerste bladzijde lees je bijvoorbeeld nog over handschoenen. Op het eind van bladzijde 147 lees je al dat het wat warmer wordt.
4) De plaats is niet belangrijk in het boek. Je kunt alleen lezen dat de hoofdpersonen bij het strand wonen.
5) Wat het spannendste stukje is, kan ik moeilijk zeggen. Iedereen vindt een ander stukje het meest spannend.

Succes met je boekverslag!

Weet je al dat er in september een nieuw boek van mij uitkomt?
Misschien vind je dat boek ook wel mooi.

Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
allison uit oostkapelle schreef op 17 april 2018 om 16:54
hoi joke

enorm bedankt voor uw antwoorden!! ik ga ze zeker gebruiken.
niet erg hoor dat u niet in het engels antwoorden. het is wel al lang geleden ja. 😉 ik vind het ook moeilijk. maar sta nu wel voldoende

ik weet niet wanneer ik me spreekbeurt heb want de hele tijd zegt mijn engelse leraar. we gaan binnen kort de spreekbeurten doen dus zorg dat ze klaar zijn. maar 3 weken later heeft nog niet 1 iemand het gedaan en is ie het waarschijnlijk vergeten. wat is overigens niet erg vindt want ik vind het super moeilijk om alles is het engels te zeggen.

ik weet het nog niet zeker of ik die boekenleggers doe. eerst ff kijken wat de rest van de klas doet. als ik het doe stuur ik wel een berichtje!

super bedankt!!

vriendelijke groeten Allison
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Allison,

Fijn om te horen dat je wat aan mijn antwoorden hebt.
Ik ben benieuwd of je leraar er nog aan gaat denken. 🙂
Als dat het geval is: Succes ermee!
En als hij het vergeet: Dat scheelt voor jou een hoop werk! 🙂


Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
aAlison uit oostkapelle schreef op 4 april 2018 om 15:41
hoi joke

ik moeten boekenbeurt doen bij engels, en ik dacht dan doe ik het over het boek vriendin in nood. Maar het is nog best lastig om het allemaal in het engels te verwoorden. En je mag geen tekst op de powerpoint zetten. Zou u een beetje willen helpen??
vr. 1 Wat moet ik over u vertellen?
vr.2 Wat moet ik in de samenvatting vertellen??

Nog even een vraagje: als u antwoord geeft wilt u dan dat alvast in het engels zetten? voor mij wat makkelijker!!!

vriendelijke groet Allison
heeel erg bedankt als u het wilt doen 😉
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Allison,

Tjonge, wat moeilijk, een boekenbeurt in het Engels. Dat is vast geen makkelijke opdracht. Helaas had ik een 4 op mijn diploma voor Engels. En het is 19 jaar geleden dat ik in de examenklas zat. Sinds die tijd is mijn Engels alleen maar slechter geworden ... Dus ik kan je vraag echt niet in het Engels beantwoorden.
Je kunt niet overal goed in zijn, toch?
Maar misschien ken je iemand die je kan helpen om hetgeen je gaat vertellen in het Engels te vertalen?

Je vroeg wat je over mij kunt vertellen. Misschien kun je vertellen waar ik woon en wanneer ik geboren ben? Dit vind je op mijn website onder 'informatie over de auteur'. O ja, ik heb nog wel iets onthouden van de lessen Engels. Als Engelsen een geboortedag noemen, zeggen ze dit in de verleden tijd: was born, dus. She was born on 11-12-1981. (In het Nederlands zeggen we dan de tegenwoordige tijd (Ze is geboren), maar in het Engels dus verleden tijd. Je scoort misschien wel een extra puntje als je dit goed zegt.
Verder kun je vertellen dat 'Vriendin in nood' mijn tweede boek is en dat er inmiddels drie boeken van mij uitgekomen zijn. Naar verwachting verschijnt in september mijn vierde boek. De titel wordt 'Dit blijft mijn geheim'. Het is een boek voor de leeftijd 12+.
Mogelijk kun je erbij vertellen dat ik, toen ik het boek 'Vriendin in nood' schreef, een keer langs ben geweest op een kantoor van 'Veilig thuis' om meer te weten te komen over kindermishandeling. Zo doe ik ook onderzoek (research) tijdens het schrijven.

Je vroeg ook wat je in de samenvatting kunt zetten.
In de samenvatting zet je wat jij het belangrijkste vindt. Dat Laura bevriend is met Mirthe, maar merkt dat er iets is. Je kunt vertellen waarom Laura dat denkt en dat Mirthe uiteindelijk, na lang aandringen, toch vertelt wat er is. Je kunt erbij zeggen dat Laura heeft beloofd om er niet over te praten, maar daar spijt van krijgt en niet weet of ze haar belofte moet houden of verbreken. Je kunt zeggen wat Laura doet om te proberen om Mirthe te overtuigen en dat dat soms op ruzie uitloopt. (Zie hiervoor her boek).
En zo blijft Laura worstelen met de vraag wat ze moet doen.
Deze punten zou je verder kunnen uitwerken in je samenvatting.
Je kunt zelf bepalen of je wilt vertellen hoe het afloopt, of dat je dat liever geheim houdt.
Misschien kun je ook andere dingen in je samenvatting zetten. Bijvoorbeeld dat Laura een oppasadres heeft en verliefd is.

Succes met je boekenbeurt!
Wanneer moet je die houden?

Als je het leuk vindt om boekenleggers uit te delen tijdens je boekenbeurt, dan kun je altijd een berichtje naar me sturen. Dan stuur ik ze gratis naar je op. Dan moet ik wel weten hoeveel klasgenoten je hebt en wat je adres is. (Als je een bericht stuurt via 'contact' komt het bericht niet op de site te staan en blijft je adres privé).

Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
Leanne schreef op 8 februari 2018 om 17:27
Hallo Joke,
Je zegt; "het onderwerp is kindermishandeling en het thema is loyaliteit en de kracht van vriendschap en familie".Wat is het verschil tussen het onderwerp, en het thema?
Super leuk boek trouwens, Vriendin In Nood!
Groetjes,
Leanne
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Leanne,

Het onderwerp is wat er in het boek gebeurt. In het boek 'Vriendin is nood' is dat kindermishandeling.
Het thema is meer de gedachte die eronder ligt. De manier hoe de hoofdpersoon ermee omgaat. Laura snapt eerst niet waarom Mirthe geen aangifte gaat doen. Later leert ze wat loyaliteit is en dat juist dit het zo moeilijk maakt om erover te praten. Ook is door het boek heen verwerkt dat vriendschap heel belangrijk is. Juist door de vriendschap durft Mirthe Laura in vertrouwen te nemen.
Door heel het boek heen kun je lezen hoe moeilijk het is om aangifte te doen tegen je eigen vader en hoe waardevol een goede vriendschap is.
Omdat dit door heel het verhaal heen zit, is dat het thema.
Maar het onderwerp (wat er precies gebeurt) is kindermishandeling.

Veel mensen vinden het verschil tussen thema en onderwerp lastig. Moet je dit in je boekverslag echt verwerken?
Misschien vind je leraar alleen 'kindermishandeling' ook voldoende.
Maar het is altijd goed om erbij te schrijven dat loyaliteit en de kracht van vriendschap en familie een thema is dat door heel het boek terugkomt.

Hopelijk is het zo wat duidelijker. Anders mag je altijd nog een berichtje sturen.

Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
Leanne schreef op 7 februari 2018 om 16:13
Hey Joke,
Super lol dat lievelingsgetal, ook goed bedacht!
Leanne
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Dank je! 🙂
Nina schreef op 2 februari 2018 om 16:22
Hoi Joke van Winkel

Super bedankt dat je antwoord hebt gegeven op de vragen. Ik ben er heel erg blij mee en ik er zeker wat mee. Nogmaals bedankt.

Groetjes,
Nina
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Graag gedaan!
Nina schreef op 30 januari 2018 om 17:23
Hoi Joke van Winkel

Ik ben bezig met een boekverslag over het boek 'Vriendin in nood'. Ik vind het superleuk om mij in dit verhaal te verdiepen. Maar ik loop tegen een paar vragen aan, die worden gesteld voor het boekverslag. Zou u hier wat meer informatie over willen geven.
- Welke twee stukken kan ik het beste nemen, om te bewijzen wat het thema van het boek is?
- Wie zijn de belangrijkste bij personen?
- Wat is het belangrijkste probleem?
- Heeft het boek een open einde of een gesloten einde?
- Heeft het boek een goede of een slechte afloop?
- Kunt u wat meer informatie geven over de titel?
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Nina,

Goed zeg dat je bezig bent met een boekverslag over 'Vriendin in nood'.
Ik zal je vragen hieronder beantwoorden.
1. Het onderwerp is kindermishandeling en het thema is de vraag of je je altijd aan je beloften moet houden. Laura worstelt erg met de vraag of ze haar belofte nu wel of niet moet verbreken.
Dit lees je bijvoorbeeld op bladzijde 58-64 en op bladzijde 104-108, maar je leest het vooral door het boek heen.
2. Laura is de hoofdpersoon.
Belangrijkste Bijpersonen: Mirthe, Daphne, Niels, Zoë, Willemieke, meneer Van Wijk, mevrouw Den Ouden en het oppasgezin.
3. Laura worstelt met de vraag wat ze moet doen. Ze heeft beloofd om haar mond te houden en durft niet tegen Mirthes wil in over het probleem te praten, maar ze kan ook haar mond niet houden.
4. Het boek heeft een beetje een open eind, maar wel hoopvol.
Sommige problemen zijn opgelost. Laura's grootste probleem (Zeg ik het wel of niet) is opgelost. Meer een gesloten eind dus. Maar er zijn nog veel vragen die niet beantwoord zijn. Bijvoorbeeld: Zal Mirthe nog contact krijgen met haar vader? Komt de relatie tussen Mirthe en haar moeder nog goed?
Het boek heeft dan ook een beetje een open eind,
5. Het boek eindigt hoopvol. Niet alle problemen zijn meteen opgelost, maar er klinkt wel hoop door dat het ooit goed komt.
6. Deze titel heb ik gekozen, omdat ik vind dat het goed aansluit bij het verhaal. De vriendschap tussen Laura en Mirthe staat centraal. Vandaar het stukje 'vriendin'. En Laura maakt zich zorgen omdat het helemaal niet goed gaat met haar vriendin. Ze is in nood en Laura weet niet goed wat ze daarmee moet.

Ik hoop dat je zo voldoende weet.
Anders mag je altijd nog een berichtje sturen.

Succes met je boekverslag.

Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
Emma uit Puttershoek schreef op 8 januari 2018 om 16:24
Ik zocht een boek voor mijn boekbespreking en die was zo gevonden toen ik dit boek zag! Ik doe mijn boekbespreking over vriendin in nood het is een mooi boek! Ik heb wat vraagjes...
-wat is de genre van het boek?
-in welke tijd speelt het zich af?
-in welke plaats speelt het zich af?
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Emma,

Wat goed om te horen dat je mijn boek zo mooi vindt.
Het genre is een Hier-en-nuverhaal. Dat betekent dat het in deze tijd afspeelt. Je kunt er ook bijzetten dat het een jeugdboek is.
Dan is meteen je tweede vraag ook beantwoord. Je kunt aan sommige dingen merken dat het verhaal in onze tijd afspeelt. Er wordt bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van WhatsApp. Dit bestaat nog niet zo heel lang.
Het verhaal speelt zich af aan de kuststrook van Nederland. In het boek wordt niet gezegd in welke plaats in Nederland de hoofdpersonen wonen.
Wel wordt gezegd dat de hoofdpersonen bij het strand wonen.

Succes met je boekbespreking.
Als je meer wilt weten, mag je altijd nog een berichtje sturen.

Vind je het leuk om boekenleggers van dit boek uit te delen tijdens je boekbespreking?
Ik kan ze gratis naar je opsturen.
Als je het leuk vindt, dan moet ik weten hoeveel leerlingen er in je klas zitten en wat je adres is. (Je kunt via het tabblad 'contact' een privé- bericht sturen. Dan zien anderen je adres niet. Vraag wel even aan je ouders of ze het goed vinden als je je adres geeft).

Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
esther uit krimpen aan de ijssel schreef op 3 januari 2018 om 16:28
Hallo!
Ik moet een verslag maken en ik heb het boek vriendin in nood gekozen. Een super mooi boek. Ik had een vraag. Wat is een beschrijving van mirte en laura?
En het karakter?
Zou u misschien extra informatie kunnen geven?
Mvg esther
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Hallo Esther,

Wat leuk dat je een verslag over 'Vriendin in nood' gaat maken.
Je vroeg wat de karakters van Laura en Mirthe zijn.
Laura is fantasierijk. Dit merk je bijvoorbeeld op bladzijde 8, maar ook op bladzijde 26/27, op bladzijde 90 en op bladzijde 102/ 103. Dan slaat haar fantasie een beetje op hol. Soms is ze ook een flapuit. Dan zegt ze dingen zonder er goed bij na te denken. Maar ze is ook zorgzaam, omdat ze voor Mirthe wil zorgen.
Mirthe is soms teruggetrokken. In een grote groep zegt ze niet zoveel. Laura merkt dit bijvoorbeeld op bladzijde 13, maar ook op bladzijde 48. Maar als ze samen met Laura is, zegt ze wel wat ze vindt en heeft ze ook een duidelijke eigen mening. Dit staat bijvoorbeeld op bladzijde 13, maar ook in gedeeltes waar Laura en Mirthe samen zijn, is je misschien opgevallen dat Mirthe duidelijk zegt wat ze vindt. Laura is meer een twijfelaar. Ze twijfelt bijvoorbeeld heel lang of ze Mirthes geheim nu wel of niet moet doorvertellen.
Mirthe kan wel eens kattig reageren, maar dat komt omdat ze het heel moeilijk heeft.
Mirthe is minder snel bang dan Laura. Dat merk je in hoofdstuk 20.

Wat bedoel je verder met beschrijving?
Hoe ze eruit zien? Dat kun je op de voorkant zien.
Mirthe houdt van de kleur rood (Blz 149). En Laura's lievelingsvak is geschiedenis (blz 89).

Ik hoop dat je voldoende weet. Anders mag je altijd nog een bericht sturen.

Succes met je boekverslag!

Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
Louise uit Alblasserdam schreef op 2 november 2017 om 23:20
ha, fijn! Het gaat over het boek:" Vriendin in nood".
ik heb wat persoonlijke info over u nodig en heb de vraag of u misschien ergens een site hebt waar wat informatie opstaat en zou u het anders kunnen mailen naar mij?
alvast super bedankt voor de moeite!
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Louise,

Als je op deze site onder het tabblad 'Info over de auteur' kijkt, kun je al het een en ander over mij vinden.
Ik zal je ook nog een mail sturen met wat verdere informatie.

Succes met je boekverslag!

Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
Louise uit Alblasserdam schreef op 27 oktober 2017 om 19:53
ha joke, ik heb je boek gelezen, en vond het echt een super leuk boek! ik ga het boek gebruiken voor m"n boekverslag en heb daar een paar vraagjes over, kan ik die even stellen?
groet louise
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Louise,

Wat leuk dat je mijn boek gelezen hebt en het voor je boekverslag wilt gebruiken!
Over welk boek van mij gaat het?
Natuurlijk kun je vragen stellen.
Stel ze gerust. Ik ben erg benieuwd naar je vragen.

Hartelijke groeten,

Joke van Winkel
Neline schreef op 15 mei 2017 om 14:09
Hallo,

Even een vraagje; Door wie is de omslag van vriendin in nood gemaakt?
Leuk boek trouwens!
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Dank je!
Het boek 'Vriendin in nood' heeft een foto-omslag. De uitgever heeft de foto gekocht van een bedrijf (Arcangel).
Juliette uit Gouda schreef op 14 maart 2017 om 17:47
Hallo Joke,

Wat voor soort genre is dit boek en wat voor thema heeft dit boek, ik vind dat lastig om te zoeken. en waarom is het boek ralistisch?

Groetjes Juliette
Beheerdersantwoord van: jokevanwinkel
Ha Juliette,

Bedoel je het boek 'Vriendin in nood' ?
Genre: Jeugdboek.
Onderwerp is kindermishandeling, thema is: loyaliteit en de kracht van vriendschap en familie.
Het boek is realistisch omdat er onderzoek naar gedaan is. Ik heb veel over het onderwerp gelezen en een gesprek gehad met iemand die bij 'Veilig Thuis' werkt en dus veel van het onderwerp kindermishandeling weet.
Het is ook realistisch omdat het boek niet té positief eindigt. Er is wel hoop voor de toekomst, maar het probleem is niet zomaar in één keer opgelost. Dat is in het echt namelijk ook niet zo.
Verder moet je als lezer zelf kunnen beoordelen of je het wel of niet realistisch vindt. Denk je dat het zo kan gebeuren?

Of bedoelde je het boek 'Rumoer in groep8'?

Succes met je boekbespreking/ boekverslag!


Hartelijke groeten,

Joke van Winkel